top of page

Ihminen omassa voimassaan - mitä se oikein tarkoittaa?

Paljon näkee nykyään puhuttavan omasta voimasta, voimaantumisesta ja omaan voimaan astumisesta. Mutta mitä tällä omalla voimalla oikein tarkoitetaan? Onko se fyysistä voimaa vai jotain aivan muuta? Tässä postauksessa avataan omaa voimaa laajemmasta näkökulmasta, kehon, mielen ja myös sielun tasolta.

Ihminen voidaan karkeasti jakaa kolmeen osaa: kehoon, mieleen ja sieluun. Kun jokainen näistä osa-alueista on huomioitu, voidaan puhua kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Jokainen näistä alueista kantaa myös omaa tietoisuuden tasoaan. Kutsutaan näitä tasoja tässä postauksessa nyt kehotietoisuudeksi, mielitietoisuudeksi ja sielutietoisuudeksi.


Jos esimerkiksi identifioidut ja samaistut omaan kehoosi (esim. "olen lihaksikas", "olen pitkä", "olen selkäkipuinen", "olen kömpelö", "olen sairas" jne.) , toimit kehotietoisuudesta käsin. Jos taas samaistut omiin ajatuksiisi (esim. "olen taitava", "minusta ei pidetä", "minä pystyn mihin vain", "en osaa laulaa" , "olen muita parempi/huonompi" jne.) toimit mielitietoisuudesta käsin. Jos taas pääset ajatustesi ja tunteidesi havainnoitsijaksi, eli et samaistu niihin vaan ymmärrät, että olet tietoisuus joka niitä kokee, toimit sielutietoisuudesta käsin.


Kun tietoisuus on laajentunut sielutietoisuuteen, voidaan hyppiä kaikkien näiden tietoisuustasojen välillä niin halutessaan. Itse esimerkiksi treenatessani menen keho- ja mielitietoisuuden tasolle, mutta muuten arkea eläessäni olen sielutietoisuudessa, ja aivan erityisesti silloin, kun teen työtäni meditaatio-opettajana.


Keho-mieli -yhteydestä flow-tilaan


Olen itse aikoinani ollut intohimoinen fitnessharrastaja ja keskityin hyvin paljon fyysisyyteeni eli kehooni. Samaistuin siis siihen miltä kehoni näyttää, ja identiteettini oli vahvasti siihen pohjautuva ("olen lihaksikas", "olen vahva", "olen notkea", "olen kehollisesti suorituskykyinen"). Toimin siis kehotietoisuudesta käsin.


Tavoitteellisessa salitreenaamisessa pyritään epämukavuusalueelle, kun halutaan kehittää lihaksia ja saada kehosta suorituskykyisempi -> kehitys tapahtuu aina tekemällä jotain oman mukavuusalueen ulkopuolella. Usein raskaan treenisarjan aikana mieli meinaa sanoa ei, vaikka keho vielä jaksaisi. Mutta kaikki mitä mieli tekee, keho seuraa perässä, ja kun halutaan saada mahdollisimman tehokas treeni tehtyä eli kehitystä, on siis mielen hallinnalla merkittävä osa edistymistä.


Salitreenaamisessa painotetaan paljon mieli-lihas -yhteyttä (mind-muscle -connection), eli tiettyä lihasryhmää treenatessa keskitytään juuri siihen työstettävään lihakseen myös ajatuksen tasolla. Näin saadaan lihasryhmän harjoittelusta mahdollisimman suuri hyöty irti, kun työ saadaan kohdistettua juuri oikeaan paikkaan. Fitnessharrastus on siitä itselleni mieluisaa, että se kehittää nimenomaan sekä kehoa että mieltä. Olen treenatessani siis sekä keho- että mielitietoisuudessa samaan aikaan. Ja parasta tästä tekee sen, että silloin päästään ah, niin ihanaan flow-tilaan, kun tekeminen ja ajatus ovat molemmat samassa asiassa. Tätä voidaan kutsua myös aktiiviseksi meditaatioharjoitukseksi.


Vasta meditaation tullessa elämääni pääsin jyvälle myös sielun hyvinvoinnista ja sielutietoisuudesta. Sielun voimaantuminen tapahtui itselläni henkisen heräämisen myötä, tunnelukkojen ja traumojen työstämisellä (varjotyö), ylimpien energiakeskusten avautumisella, ja laajentuneella ymmärryksellä siitä, että emme ole kehomme tai mielemme vaan tietoisuus, joka vain kokee elämää tässä kehossa ja mieli on ainoastaan työkalumme.


Jokaisella tasolla on omanlainen voimansa


Oma voima voidaan ymmärtää kaikissa näissä kolmessa eri alueessa itsessämme hiukan eri tavalla. Kehon voimalla voidaan tarkoittaa esimerkiksi fyysistä voimaa, jota saadaan treenaamalla. Mielen voimalla voidaan tarkoittaa esimerkiksi päättäväisyyttä, itsekuria, kannustavaa sisäistä dialogia, henkistä stressin sietokykyä ja kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin.


Sielun voimaantumisella taas voidaan tarkoittaa esimerkiksi vastuunottoa omista tunteista, energiasta, ajatuksista ja otetaan 100% vastuu aivan koko olemassaolostamme. Kun sielutietoisuus herää (voimaantuu), et ole enää kenenkään manipuloitavissa, kenenkään ohjailtavissa, vaan ohjaudut omasta sisäisestä viisaudestasi käsin. Näet maailman laajemmasta perspektiivistä ja samalla myös kaikenlainen ego(mieli) -tason kärsimys katoaa.


Keho -> mieli -> sielu


Uskon itse, että pohjalle tarvitaan ensin kehon ja mielen voimaantuminen, jotta voimme nousta ylemmäs sielutietoisuuteen. Toki tämä on meille kaikille yksilöllistä, mutta itselläni siihen tarvittiin pohjalle tämä.


Kun olet ottanut vastuun ensin omasta kehollisesta hyvinvoinnistasi - siitä miten liikut, syöt, pidät kehostasi ja fyysisestä terveydestäsi huolta, sen jälkeen tulee ajankohtaiseksi oma mielen laatu. Alat huomaamaan, että jos olet negatiivisessa ajatuskierteessä, omien kehollistenkin hyvinvointirutiinien ylläpito hankaloituu ja esimerkiksi "repsahduksia" tai passivoitumista saattaa tapahtua. Positiivinen ja vahva mieli -> positiiviset ja vahvat lopputulokset. Tämä kehon ja mielen yhteistyö voi toki tapahtua myös toisin päin. Niin, että ensin keskitytään mieleen ja vasta sen jälkeen kehoon.


Tämän jälkeen voidaan laajentua sielutietoisuuteen. Alat ymmärtämään, että vaikka pystyt hallita omaa ajatteluasi, et OLE ajatuksesi, vaan se joka näitä ajatuksia havainnoi. Tai että et OLE tunteesi, vaan se joka näitä tunteita kokee. Tätä voi olla mielen tasolla vaikea ymmärtää, mutta siksi suosittelen säännöllistä meditointia. Meditointi laajentaa tietoisuutta ja auttaa juuri tämän asian ymmärtämisessä. Meditaation myötä opit tarkastelemaan ajatuksiasi ja tunteitasi ikäänkuin lintuperspektiivistä. Ja tämä alkaa laajentaa tietoisuuttasi korkeammalle, sielutietoisuuteen.


Sielutietoisuudessa eläessäsi koet, että olet "kotona", olet jo päässyt perille. (Jos nyt ajattelet, että "minne perille?" - se sinun täytyy itse kokea ja ymmärtää.) Ei ole enää tarvetta löytää onnea tai jotain maalia suorittamisesta, jostain ulkoisesta. Elämän oravanpyörässä juokseminen loppuu, eikä ole enää tarvetta saavuttaa mitään ja pyrkiä jotain kohti. Voit aistia maailmaa kaikkien aistiesi myötä, eikä sinun tarvitse enää murehtia egon kärsimyksistä, sillä ymmärrät asiat laajemmasta näkökulmasta. Näet ja koet kaiken viisaammasta ymmärryksestä käsin.


Sielutietoisuudessa ei ole enää minkäänlaisia egon haasteita: kilpailua, erillisyyttä, selviytymistä, hierarkista maailmankuvaa. Voit vain olla ja kokea, nauttia elämästä, haasteineen kaikkineen. Ymmärrät, että haasteet eivät ole meitä tuhoamassa vaan opettamassa, kasvattamassa. Voit alkaa elää omaa unelmaelämääsi, täydestä potentiaalistasi käsin, laajentuneesta tietoisuudestasi käsin.


Ja mikä parasta, kaikkea kolmea osa-aluetta itsessäsi hyödyntäen: kehoasi, mieltäsi ja sieluasi.


Omaan voimaan, sielutietoisuuteen noustessasi, elämästä tulee täyttä, runsasta ja kokonaista. Voit tuntea ykseyttä kaikkea olemassaolevaan kohtaan, etkä elä enää egon erillisyysharhassa. Ykseyden kokemus poistaa kaikenlaisen tuskan ja kärsimyksen.

Yhteenveto ja tehtävä oman tietoisuuden ymmärtämiseen:

1. Pidä huolta kehostasi, tutustu sen piirteisiin. Opi ymmärtämään, mitä kehotietoisuus sinulle itsellesi tarkoittaa. Samaistutko kehoosi ja sen ominaisuuksiin?

2. Tule tietoiseksi ajatuksistasi. Millainen on sisäinen dialogisi? Mitä ajattelet juuri nyt? Samaistutko ajatuksiisi? Perustuuko olemassaolosi niihin?

3. Harjoita mielen hiljentämisestä esimerkiksi meditaation avulla. Huomaa, miten alat ymmärtää, että et olekaan ajatuksesi ja tunteesi vaan se, joka niitä ainoastaan kokee ja havainnoi.

4. Nouse sielutietoisuuteen ja nauti elämästäsi aivan uudesta olemisentasosta käsin. <3


Kiitos, kiitos, kiitos!


Kiitos, että luit postauksen tänne asti. Jätä ihmeessä kommenttia, jos mieleesi heräsi jotain ajatuksia.


-Lotta

79 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page