top of page

Kokonaisvaltaisen hyvinvointini peruspilarit - matkani pahoinvoinnista tasapainoiseen hyvinvointiin

Päivitetty: 11. elok. 2023


Kokonaisvaltainen hyvinvointi. Mitä se sinulle merkitsee? Miten sinä pidät hyvinvoinnistasi huolta? Itselleni se merkitsee huolenpitoa itsestäni, jokaista osa-aluetta tunnustellen — kehoni, mieleni ja sieluni kuuntelua ja hellimistä.


Erityisesti nyt näin äitinä ja kumppanina ollessani, oma hyvinvointini on noussut viimevuosina arkeni prioriteettilistalla todella korkealla. Jotta voisin olla rakastava ja toisesta huolehtiva äiti sekä kannustava ja läsnäoleva kumppani, on minun pidettävä oma kuppini ensin kukkurallaan, jotta voin kaataa siitä myös muille. Jos en välittäisi omasta hyvinvoinnistani, olisin väsynyt, hermostunut ja poissaoleva - en siis todellakaan paras versio itsestäni.


Nuorempana kävin läpi hiukan rankempia ajanjaksoja, ja tiedän todella miltä tuntuu voida erittäin huonosti. Tiedän miltä tuntuu, kun ei saa itseään aamulla sängystä ylös ja arjen perusaskareetkin tuntuvat liian kuormittavilta tai lähes mahdottomilta - suihkussa tai kaupassa käynti, hiusten harjaaminen, roskien vienti... Tiedän miltä tuntuu menettää elämänilo ja kaikki merkityksellisyyden tunne, ja kun elämä tuntuu yhdeltä harmaalta kärsimykseltä.


Olen käynyt läpi monenlaisia vaiheita elämäni aikana ja sen myötä kokeillut myös erilaisia keinoja löytää "hyvinvointia". On ollut kaikenlaisia dieettejä, yli-treenamista, päihteiden käyttöä, olen nukkunut huonosti, puhunut itselleni rumasti, ollut ankara, välinpitämätön ja niin edelleen…


Vasta itseni rehellisellä kohtaamisella, armollisuudella ja itsetutkiskelulla olen ymmärtänyt, miksi olen käyttäytynyt kuten olen käyttäytynyt ja voinut löytää tilalle parempia työkaluja ja ratkaisuja, eli tasapainoa ja aitoa hyvinvointia elämääni. Tämä on vaatinut suurta muutoksen halua, lähipiirin uusimista, omien uskomusten ja ajatusten uudelleenohjelmointia sekä konkreettisia hyvinvointia tukevia arkirutiineja. Ja tietenkin vahvaa ymmärrystä siitä, että kukaan ei ole tulossa pelastamaan, minun hyvinvointini on minun itseni käsissä. Voin toki saada apuja ja työkaluja ulkopuoleltani, mutta kaikki muutos parempaan lähtee minusta itsestäni.


Lotta meditaatio-ohjaaja

Nykyään oma hyvinvointini koostuu muun muasta siitä...

… millaista ravintoa syön - korkeavärähteistä, kehoani ja mieltäni ravitsevaa vai tunkkaista, ravintoköyhää ja väsyttävää?


… mitä katson tai luen - kehittäviä ja mielenterveyttä vahvistavia kirjoja ja artikkeleita vai pelkoa lietsovia valtamedian uutisia?


… millaisia ihmisiä pidän lähipiirissäni - rakkaudellisia, tietoisia ja kannustavia vai lyttääviä, kateellisia ja tuomitsevia?


… miten puhuttelen itselleni - armollisesti ja ystävällisesti vai väheksyen ja moittien?


… miten liikutan kehoani - välittäen ja kuunnellen sitä vai rankaistaen ja pakottaen?

Näin muutamia mainitakseni. Hyvinvointi ja siitä huolehtiminen on oikeastaan siis valinnoista kiinni - millaisia valintoja tekee päivittäin, hyvinvointia tukevia vai sitä vahingoittavia?

Aamukahvi

Kokonaisvaltaisen hyvinvointini peruspilarit

Ravinnon laatu

On sanonta, että olet mitä syöt - ja tämä pitää ainakin omalla kohdallani täysin paikkansa. Jos syön huonosti, verensokerini heittelee ja oloni on väsynyt ja ärtynyt, unenlaatuni kärsii, kehoani kolottaa ja yleisenergia ja mielentila on matala. Kun taas syön hyvin ja ravintorikkaasti, olen iloinen, aikaansaava, optimistinen ja koko elämä hymyilee!

Mitä luen/katson

Kaikki ympärillämme vaikuttaa meihin ja on syytä olla tietoinen, millaista informaatiota itseensä päivittäin syöttää. Olen jo muutaman vuoden ajan jättänyt kaiken ahdistusta tai pahaa oloa lisäävät asiat pois elämästäni, koska en halua keskittyä sellaiseen. Se mihin energiasi kohdistat, lisääntyy elämässäsi. Miksi haluaisin elämääni draamaa tv-sarjoista, pelkoa kauhuelokuvista tai ahdistusta valtamedian uutisista? Niiden sijaan katson ja luen mielummin sellaisia asioita, joiden jälkeen olo on inspiroitunut ja motivoitunut.

  • Kehittäviä ja itsetuntemusta parantavia self-help -kirjoja

  • Mielenkiintoisia podcasteja - samojen aiheiden parissa kuin ylläolevat

  • Inspiroivia some-tilejä, joista saa motivaatiota myös omaan elämään

  • Henkisiä oppaita ja kanavointeja

  • Luontoa, merta, taivasta...

Uutisia en lue tai katso juuri ollenkaan ja televisiostakin meillä pyörii vain lastenohjelmat. Toisinaan aina välillä törmään joihinkin uutisartikkeleihin, mutta ne eivät koskaan kohota hyvinvointiani tai mielenlaatuani, vaan juuri päinvastoin: ainoastaan lisäävät pahoinvointia ja ahdistusta. On myös hyvä tiedostaa, että suurin osa uutisista on myös tarkoituksella tehty "klikkiotsikoiksi", jotta uteliaisuutemme heräisi ja avaisimme uutisen - tästä olen varsin tietoinen alaa opiskelleena.

Lähipiiri

Lähipiirillä on valtava merkitys hyvinvoinnillemme. Oma lähipiirini on kaventunut melkoisesti oman henkisen polun auettua muutama vuosi sitten ja olen jättänyt kiitollisuudella taakse kaikki sellaiset ihmissuhteet, jotka ovat energiaani madaltavia tai jollakin tapaa toksisia. Kaipaan ihmissuhteilta syvyyttä, rehellisyyttä ja aitoutta - pinnalliset suhteet eivät juurikaan sytytä tai inspiroi. On sanonta, että olet viiden lähimmäisen ihmisen summa - ja uskon tähän hyvin vahvasti. Pidän elämässäni mielummin vain pari tärkeää ja kunnioittavaa sydänystävää, kuin tusinan hyvänpäiväntuttuja.

Sisäinen dialogi

Sisäinen dialogi on tapa jolla puhuttelemme itsellemme. Nykyään sisäinen dialogini on luonnollisesti myönteinen ja rakastava. En määritä itseäni tekojeni, saavutusteni tai ulkonäköni perusteella. Voisin sanoa, että pidän itsestäni juuri tällaisena kuin olen, "vikoineni" kaikkineni. Uskon, että ikä, äitiys, säännöllinen meditaatio sekä armollisuus itseäni kohtaan on ollut tässä merkittävinä tekijöinä.


Kun oma sisäinen dialogi on myönteinen, voimme kohdata myös muut ihmiset myönteisesti. On syytä muistaa, että esimerkiksi muita arvosteleva ihminen on sitä aina myös itselleen.


Kehon liikuttaminen

Tunteet varastoituvat kehoomme ja siksi liike on kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille erityisen tärkeää - saada energia liikkumaan ja vapautumaan. Kehon liikuttaminen menee itselläni sykleissä - toisinaan kaipaan ja haluan treenata salilla voima- tai bodaustyylisesti, ja toisinaan enempi joogata, tehdä pelkkiä kävelylenkkejä tai vain pieniä venyttelyjä olohuoneen lattialla. Koen, että monipuolisuus ja joustavuus sopii itselleni ja keholleni kaikista parhaiten.


Mielestäni tässäkin asiassa jokaisen tulisi kuunnella itseään - mistä liikuntamuodosta sinä tykkäät? Mitä haluaisit juuri tänään tehdä? Mitä kehosi kaipaa tänään? Liikunnasta on hyvä nauttia ja löytää itselleen juuri oikeanlainen tapa tehdä sitä. Pienikin liike on lääke!


Meditaatio/hiljentyminen

Ennen lasta/lapsen ollessa vielä vauva, tein paljon pitkiäkin syvämeditaatioita. Nyt kiireisemmässä lapsiperhearjessa sellaisille ei useinkaan ole saumaa, mutta pyrin joka päivä ottamaan edes lyhyitä hengähdystaukoja arkiaskareiden lomassa. Tietoisen hengityksen avulla saan saman yhteyden “korkeampaan minään” kuin saisin meditaation kautta, sillä olen meditoinut aikoinaan niin paljon ja säännöllisesti.

Aina iltaisin ennen nukkumaanmenoa teen kuitenkin iltameditaatioharjoituksen, jossa rauhoitun, virittäydyn kiitollisuuden tilaan ja annan hengityksen johdattaa meditatiiviseen olemisen tilaan, kaiken ajatusmölyn toiselle puolelle. Tähän olotilaan on ihana ja levollinen nukahtaa, kiitollisena päivän päätteeksi.

Uni/lepo

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että elämän- ja mielenlaatu paranee MERKITTÄVÄSTI, kun panostaa laadukkaaseen uneen! Olen kuullut, että tärkeintä ja terveyttä edistävintä olisi nukkua ainakin klo 22-02 välillä.


Olen aina ollut “hyvä nukkuja” ja 30-vuotiaseen saakka, kunnes sain lapseni, nukuin aina helposti 10 tuntia joka yö. Nykyäänkin pyrin panostamaan uneen, ja vaikka yöt saattavat olla katkonaisia, valitsen usein mennä nukkumaan jo klo 21 aikaan.


Unihyvinvoinnista pidän huolta sillä, että pyrin pitämään makuuhuoneen puhtaana, huoneilman raikkaana enkä pidä turhaa ylimääräistä elektroniikkaa makuuhuoneen nurkissa. Myös kaikenlaiset näytöt olisi hyvä sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa - tässä itselläni on toisinaan kyllä yhä petrattavaa.

Levon tärkeyden olen oppinut kantapään kautta: täytyi ensin kokea pari hermostollista ylikuormitustilaa oppiakseni, että lepo on todella tärkeää ja myös treenitavoitteitakin kehittävää! Etenkin meillä naisilla jaksaminen on vaihtelevaa ja riippuu hyvin paljon myös siitä, missä vaiheessa kiertoa olemme. On syytä tunnustella, missä oma jaksaminen ja energiat kulloinkin menee, ja jos mahdollista, vähentää töitä kun tarvitsee ja lisätä silloin lepoa, joutilaana olemista sekä itsensä hellimistä.


Rajojen vetäminen & oman energian suojaus

Tämän olen oppinut vasta lähivuosina, mutta siitä on tullut yksi hyvinvointini tärkeimmistä peruspilareista. Olen aina ollut huono puolustamaan itseäni ja vetämään minkäänlaisia rajoja, ja sen vuoksi ajautunut tilanteisiin, joissa olen kokenut epäkunnioitusta tai rajojen yli astumista. Rajojen vetäminen ei kuitenkaan tee kenestäkään itsekästä - päinvastoin. Sillä osoitat muille, millä tavalla sinua on ok kohdella. Sinä itse määrität, miten muut voivat sinua kohdella.

Oman energian suojaus on erityisen tärkeää, etenkin jos on herkkä ja ottaa helposti ympärillä olevien tunteet ja energiat itseensä. Tässä itsetuntemus on myös avuksi: tunnistaa, mikä on omaa ja mikä toisen - mikä on sinun vastuullasi, ja mikä toisen. (Tässä YouTube -videoni, jossa meditaatioharjoitus oman energian suojaukseen.)

Portugalin rannikko

Kiitos, että luit postauksen tänne asti.

Toivotan sinulle mukavaa ja hyvinvoivaa vuotta 2023!


- Lotta

 

LIITY JÄSENEKSI MOON LOVE-PALVELUUN

//Palvelu ja applikaatio on poistunut käytöstä 4/2023.


Saat rajattoman käyttöoikeuden kaikkiin yli 90 ohjattuun meditaatio-, hengitys- ja rentoutusharjoitukseen. Uusia harjoituksia lisätään kuukausittain! (alk. 12e/kk)Jos sinulla on kysyttävää, voit laittaa sähköpostia info@moonlove.fi - vastaamme mahdollisimman pian. Mukavaa päivänjatkoa!


Vie hyvinvointisi uudelle tasolle

- Moon Love


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 comentario


Kiitos,ihana ja hyvä kirjoitus!👌✨Juuri noita asioita käynyt läpi ja yritän löytää kultaisen keskitien omassa hyvinvoinnissa. Kiitos,paljon hyviä vinkkejä!💖

Me gusta
bottom of page